Причини дисбалансу мікрофлори кишечника

Кишкові інфекції

Так само, як горло, бронхи або легені, наш кишечник можуть вражати бактерії та віруси і викликати кишкові інфекції. Для нормальної роботи кишечник повинен бути захищений. Залежно від місця виникнення кишкові інфекції поділяються на ентеричні та колітичні, залежно від збудника (бактерії або вірусу) — на вірусні та бактеріальні.

Ентерит — це запалення слизової оболонки тонкої кишки. Причинами запалення можуть бути харчове отруєння, харчова алергія, споживання надміру холодної їжі або напоїв, різні інфекції. Основні симптоми цієї кишкової інфекції: діарея (рідкі, смердючі випорожнення, що складаються з неперетравленої їжі з чітко обумовленими залишками), біль і спазми в нижній центральній частині живота, лихоманка, зневоднення, слабкість, відчуття загальної втоми і, іноді, втрата апетиту. Ентерит часто асоціюється з запальними процесами в шлунку (гастроентерит) або товстій кишці (ентероколіт), особливо якщо захворювання має токсичний або алергічний характер.

Коліт — це захворювання, яке проявляється частковим чи загальним запаленням слизової оболонки товстої кишки. Частіше зустрічається у жінок, ніж у чоловіків. Його можуть викликати різні інфекції (бактеріальні або вірусні), харчове отруєння, погане харчування, а також деякі інші захворювання (наприклад, дивертикуліт). Коліт буває хронічним, виникаючим без певних причин (виразковий коліт, хвороба Крона). Однак найбільш частою причиною виникнення цього захворювання є тривалий стан психічного або фізичного стресу.

Симптоми коліту

Найбільш характерні симптоми коліту — це спазматичні болі в животі. Часто першим симптомом є розлад кишечника при прийомі холодної їжі або напоїв чи при фізичному навантаженні. Інші симптоми коліту: діарея (іноді з домішкою крові та слизу у випорожненнях), нудота, лихоманка, рідше — блювання.

Виділяють особливу форму коліту — синдром подразненого кишечника, також відомий як «нервовий коліт».

Синдром подразненого кишечника

Причиною «нервового коліту» є важкий психічний стрес (пронос перед іспитами, важливою зустріччю тощо). Крім перерахованих вище причин, коліт можуть викликати чи поглиблювати такі фактори як гіперчутливість до певних видів продуктів (алергія), шкідливі звички в харчуванні, менструальний цикл у жінок (кишечник вельми чутливий до змін жіночих статевих гормонів) або патологічні мікроорганізми, які порушують нормальний баланс мікрофлори кишечника.

Антибіотики та інші лікарські засоби

Антибіотики життєво важливі в лікуванні та профілактиці інфекційних захворювань, але в більшості випадків вони викликають побічні ефекти у вигляді шлунково-кишкових розладів.

Застосування антибіотиків направлене на знищення патогенних (шкідливих) мікроорганізмів, але при цьому дані препарати руйнують і нормальну мікрофлору кишечника, що призводить до порушення балансу в мікрофлорі кишечника. Тому під час антибактеріальної терапії розвивається дисбіоз. Найбільше схильні до ризику виникнення цієї побічної дії антибіотикотерапії діти та люди похилого віку. У дітей це пов'язують із незрілістю кишкової флори, а у людей похилого віку вікові зміни в балансі мікрофлори кишечника обумовлюють розвиток дисбіозу частіше, ніж у представників молодого покоління.

Протизапальні, протигрипозні препарати, антидепресанти, протизаплідні лікарські засоби та транквілізатори можуть посилювати прояви дисбіозу, а іноді навіть стати причиною його виникнення. Перераховані вище препарати, як і антибактеріальні засоби, можуть змінювати баланс мікрофлори кишечника.

Раціон і зовнішні чинники

Упродовж життя різні зовнішні чинники, наприклад, спеціальні дієти для зниження маси тіла, тривалі поїздки в інші країни, сезонні зміни раціону можуть призводити до різких змін у звичному харчуванні. Це негативно впливає на баланс мікрофлори кишечника, в результаті з'являються такі симптоми як діарея, біль у животі, здуття тощо.

Навіть різка зміна клімату (холодного на жаркий, і навпаки), що часто буває під час подорожей, або просто різкі коливання температури (наприклад, влітку вихід із приміщення, охолоджуваного кондиціонером, на вулицю) також можуть впливати на здоров'я мікрофлори.

Харчова непереносимість

Головними причинами, за яких розвивається харчова непереносимість, вважають раціон і спосіб життя людини. Сидячий спосіб життя, куріння, надмірне вживання алкоголю призводять до розвитку порушень у шлунково-кишковому тракті, наприклад, таких як гастрит, коліт, болі в животі, здуття та діарея. Це провісники майбутньої прояви харчової непереносимості якого-небудь продукту харчування, що також зумовлюється генетичною схильністю організму або дисбалансом мікрофлори кишечника

Стрес і тривога

Наш кишечник можна назвати другим мозком. Під час ембріонального розвитку головний мозок і кишечник розвиваються з однакових клітин і однаково чутливі до клітин, які синтезують пептиди (речовини на основі білка з гормональною дією). Ця спорідненість між мозком і кишечником зберігається навіть після ембріонального періоду.
Ці дві структури перебувають у тісному зв'язку впродовж усього життя. Таким чином, гормональні речовини, що виробляються під час подразнення нервової системи, впливають як на мозок, так і на наш кишечник, а отже, на кишкову мікрофлору. Значить, все, що відбувається на рівні головного мозку, зокрема стан стресу і тривоги, як правило, впливає на функції кишечника, викликаючи розлади різного ступеня тяжкості.



Пробiотики: питання та вiдповiдi
Чому так важливо зберігати баланс мікрофлори кишечника?

Мікрофлора кишечника виконує безліч важливих функцій, наприклад, таких, як участь у процесах травлення, синтезі вітамінів, мікроелементів та інших корисних речовин. Крім того, вона відіграє роль захисного бар'єра, перешкоджаючи проникненню шкідливих бактерій, і регулює функції імунної системи організму. Тому мікрофлора кишечника важлива для здоров'я організму в цілому.

Лікування та профілактика
Як зберегти здоров’я кишечника й баланс його мікрофлори?

Зберегти нормальний кишковий баланс допоможуть здорове харчування, відмова від вживання алкоголю. Необхідно також уникати різких перепадів температур. З появою ознак порушення балансу мікрофлори кишечника (біль у животі, здуття живота, пронос та інші кишкові розлади) або при прийомі антибіотиків, які негативно впливають на кишкову мікрофлору, необхідно використовувати спеціальні пробіотичні лікарські засоби (пробіотики), які сприяють відновленню фізіологічного балансу.

Лікування та профілактика
Яким чином виникають інфекції, небезпечні для кишечника?

Основний шлях проникнення інфекції в організм — оральний. Джерелом кишкових інфекцій можуть бути заражені харчові продукти або напої. Інший можливий шлях інфікування — антибіотики. Їх використання може призвести до збільшення чисельності умовно-патогенних («шкідливих») мікробів, які в нормі знаходяться в балансі з корисними мікроорганізмами. У результаті може виникнути інфекційне захворювання. Лікування кишкових інфекцій проводиться з обов'язковим застосуванням пробіотиків.

Лікування та профілактика
Чи можуть антибіотики змінити мікрофлору кишечника?

Антибіотики можуть впливати на фізіологічну рівновагу кишкової флори. Дійсно, крім активності відносно бактерій,
що викликали інфекційний процес, антибіотики також впливають на кишкову мікрофлору, порушуючи баланс між «хорошими» та «поганими» бактеріями на користь останніх. Це призводить до дисбіозу кишечника, що виявляється такими розладами як діарея, здуття живота, біль у животі тощо.

Лікування та профілактика
Що таке пробіотики?

Згідно з визначенням Всесвітньої організації охорони здоров'я, пробіотики — це непатогенні для людини мікроорганізми, які здатні відновлювати нормальну мікрофлору органів, а також згубно впливати на патогенні та умовно патогенні бактерії. Іншими словами, пробіотики — це мікроби, які в нормі складають мікрофлору різних органів людини. Кишкові розлади та дисбіози є показанням для застосування пробіотиків.

Дуже важливо використовувати пробіотики, коли порушується баланс мікрофлори кишечника.

Пробіотики повинні вміти долати захисні механізми людського організму та потрапляти до кишечника, де, прикріпившись до його стінки, боротися з патогенними («шкідливими») мікроорганізмами й відновлювати
баланс мікрофлори.

Лікування та профілактика